Όμορφο καταπράσινο χωριό βορειοανατολικά της Παλαιόχωρας, σε απόσταση 7 χλμ. με πολύ ευχάριστη οδική διαδρομή. Περπατήστε το όμορφο μικρό φαράγγι και επισκευτείτε τα σπήλαια "Ζουρές" και "Χάρακας" όπου ασκήτεψαν οι 99 ’γιοι Πατέρες. Μην παραλείψετε μια επίσκεψη στο ιστορικό-λαογραφικό μουσείο του χωριού, στις Βυζαντινές εκκλησίες και στο μοναστήρι των Αγίων Πατέρων που χτίστηκε το 1864. Πολύ καλή ιδέα είναι να επιστρέψετε στην Παλαιόχωρα πεζοπορώντας από το τοπικό μονοπάτι το οποίο περνάει από το χωριό ’νυδροι και από την παραλία Γιανισκάρι όπου εμφανίζεται η σπάνια χελώνα της Μεσογείου.
ΑΝΥΔΡΟΙ
Υψ. 180μ. 5 χλμ. ΒΑ της Παλαιόχωρας
Το τοπωνύμιο είναι αρχαϊκό. Σε ύψωμα ανατολικά του χωριού στη θέση στέρνες υπάρχουν ερείπια υδατοδεξαμενών και τοίχων και ένας πύργος, όπου ο thenon παρατήρησε το 1857 όστρακα αρχαίων αγγείων, και συμπεραίνει πως η περιοχή ήταν κατοικημένη και στην αρχαιότητα. Επίσης στην θέση Καστράκι βόρεια του χωριού σώζονται τμήματα ελληνικού τοίχους. Πιστεύεται ότι στη θέση Αθινιες υπήρχε η πόλη Αθίνες που αποτελουνταν από αλλεπάλληλα οχυρά
ΒΛΙΘΙΑΣ
Υψ. 220μ. 7 χλμ. Β της Παλαιόχωρας
Tο όνομα οφείλεται στο φυτό βλίτο και σημαίνει τόπο με βλίτα.
Πριν από την επανάσταση του 1821 κατοικούνταν μόνο από Τούρκους, που τους εξόντωσαν όλους οι επαναστάτες. Ο Rashley το 1834 βρήκε εδώ μόνο ένα νεαρό Τούρκο μοναδικό αρσενικό κάτοικο του χωριού. Όλοι οι άλλοι κάτοικοι ήταν γυναίκες.
ΒΟΥΤΑΣ Υψ. 280μ. 12 χλμ. ΒΔ της Παλαιόχωρας
ΚΑΛΑΜΟΣ Υψ. 220μ. 6 χλμ. Β της Παλαιόχωρας
ΚΟΝΤΟΚΥΝΗΓΙ Υψ,300μ. 7,5 χλμ. Β της Παλαιόχωρας
ΚΟΥΝΤΟΥΡΑ 7 χλμ. Δ της Παλαιόχωρας Ταβερνάκια, μικρές μονάδες ενοικιαζομένων δωματίων και η πλαζ του Γραμμένου και του περίφημου ακρωτηρίου "...Κρίου Μέτωπον" που αναφέρει ο Σκύλαξ στο έργο του "Περίπλους". ’γριο και επιβλητικό με θαυμάσια ήσυχη παραλία με ψιλό βότσαλο. Παράδεισος για τους προχωρημένους ψαροντουφεκάδες. Δυτικά της Παλαιόχωρας, οδικός μετά την Κουντούρα και φυσικά με τα πόδια ακολουθώντας τον πολύ ενδιαφέροντα παραθαλάσσιο δρόμο.
ΚΥΤΗΡΟΣ
Υψ.330μ. 14 χλμ. ΒΔ της Παλαιόχωρας
ΜΟΥΣΤΑΚΟΣ 17 χλμ. ΒΔ της Παλαιόχωρας
ΠΡΟΔΡΟΜΙ
Υψ.520μ. 12 χλμ. ΒΑ της Παλαιόχωρας
ΣΑΡΑΚΙΝΑ Υψ.420μ. 11 χλμ. Β της Παλαιόχωρας
Το τοπωνύμιο εχει ασφαλώς σχέση με τους Σαρακηνούς που κατάλαβαν την Κρήτη το 824 μ.χ. λαός μοναδικός και ληστρικός της ΒΔ Αραβίας.
Ανάμεσα στα παρακείμενα χωριά στον δρόμο για Παλαιόχωρα, έγινε φονική μάχη το 1897. Τα πτώματα των Τούρκων στάθηκαν σωροί και τα τουρκικά χωριά του Σελίνου εξολοθρεύτηκαν.
ΣΚΛΑΒΟΠΟΥΛΑ
Υψ. 640μ. 20 χλμ. ΒΔ της Παλαιόχωρας
Η Σκλαβοπούλα όπως και άλλα χωριά με παρόμοια τοπωνυμία, ιδρύθηκαν από τους Σκλάβους (Σλάβους ) στρατιώτες του Νικηφόρου Φωκά, που εγκατασταθήκαν στην Κρήτη, όπως και πολλοί άλλοι Βούλγαροι, Αρμένηδες κλπ.
Μια ώρα ΒΔ του χωριού είναι του Μουρτάρη ο σπήλιος όπου κρυβόταν ο αρχηγός του Σελίνου Κ. Κριάρης ύστερα από την αποτυχία της επανάστασης του 1866, διαστάσεων 5,3Χ3,6Χ2,5
Στην Σκλαβοπούλα υπάρχει η εκκλησιά της Παναγιάς με τοιχογραφίες, του Σωτήρος και του αγίου Γεωργίου.
ΣΠΑΝΙΑΚΟΣ
Υψ. 400μ. 7 χλμ. Β της Παλαιόχωρας
Μετά την επανάσταση του Δασκαλογιάννη οι γενίτσαροι υποχρέωσαν τους χριστιανούς κατοίκους του χωριού να εξισλαμισθούν κι έτσι κατοικούνταν έκτοτε μόνο από Τούρκους. Εδώ έκτισαν το 1670 το μεγαλύτερο τζαμί της Κρήτης με ιδιάζοντα αρχιτεκτονικό αραβικό ρυθμό. Το 1897 το κατεδάφισαν οι επαναστάτες.