¸να μεγαλο τμημα απü το Ευρωπαúκü μονοπÜτι Ε4 διερχετε απü την ευρητερη περιοχη του δημου ΠελεκÜνου.
Οι ομορφιÝς της Παλαιüχωρας δεν εßναι δυνατüν να περιγραφοýν στις λßγες γραμμÝς αυτοý του κειμÝνου. Θα την ανακαλýψετε μüνοι σας και θα γοητευτεßτε... Για να σας βοηθÞσουμε, διαλÝξαμε μερικÝς κοντινÝς διαδρομÝς και σας τις προτεßνουμε... ΣΟΥΓΙΑ: Μικρüς παραθαλÜσσιος οικισμüς χτισμÝνος ανατολικÜ της Παλαιüχωρας. ΠεντακÜθαρη θÜλασσα, παραλßα με ψιλü βüτσαλο, γραφικÜ ταβερνÜκια και καταλýματα για διανυκτÝρευση. ΚαθημερινÜ δρομολüγια με καραβÜκια απü την Παλαιüχωρα. Οδικþς μÝσω Ροδοβανßου Þ με πεζοπορßα, ακολουθþντας το Ευρωπαúκü μονοπÜτι Ε4. ΛΙΣΣΟΣ: Γραφικüς üρμος ανατολικÜ της Παλαιüχωρας. Αρχαιολογικüς χþρος και εντυπωσιακοß γαιολογικοß σχηματισμοß με σπÜνια εßδη χλωρßδας. Οδικþς απü το χωριü Προδρüμι, πεζοπορßα απü το Ευρωπαúκü μονοπÜτι Ε4 και καθημερινÜ απü την Παλαιüχωρα μετÜ απü σýντομη θαλÜσσια διαδρομÞ με τα εκδρομικÜ καραβÜκια. ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΣ: Παραλßα μοναδικÞς ομορφιÜς με ροζ Üμμο και σπÜνια κρινÜκια, δυτικÜ της Παλαιüχωρας. Τüσο κοντÜ στην ακτÞ που φτÜνετε στο νησÜκι αυτü περπατþντας στον αβαθÞ αμμþδη βυθü. ΑνÞμερα το ΠÜσχα του 1824 Ýγινε τüπος σφαγÞς των χριστιανþν της περιοχÞς απü ΤουρκοαιγυπτιακÜ στρατεýματα. Η οδικÞ διαδρομÞ περνÜει απü τις ΣτροβλÝς, Αλυγοýς, ¸λος και τη Χρυσοσκαλßτισσα. Πεζοπορßα απü το Ευρωπαúκü μονοπÜτι Ε4 και ακüμα, τακτικÜ καθημερινÜ θαλÜσσια δρομολüγια με τα καραβÜκια απü το λιμÜνι της Παλαιüχωρας. ΧΡΥΣΟΣΚΑΛΙΤΙΣΣΑ: ΒορειοδυτικÜ της Παλαιüχωρας σκαρφαλωμÝνη σε Ýνα απüτομο βρÜχο 40 μ. πÜνω απü τη θÜλασσα, το μοναστÞρι και η εκκλησßα της Παναγßας της Χρυσοσκαλßτισσας εßναι συνδεδεμÝνα με την πρüσφατη ιστορßα του τüπου, γιατß αποτελοýσαν καταφýγιο των Χριστιανþν στην Τουρκοκρατßα. ΦανταστικÞ η θÝα και το ηλιοβασßλεμμα στο Λυβικü πÝλαγος. Οδικþςßδια διαδρομÞ προς το ΕλαφονÞσι και πεζοπορþντας,
απü το Ευρωπαúκü μονοπÜτι Ε4.
ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ
Παλαιüχωρα - Λισσüς - Σοýγια. Παλαιüχωρα - Σαρακßνα - ΒουτÜς - ΧÜσι – Σκλαβοποýλα - Κουντοýρα. Παλαιüχωρα - Ανυδροι - ΑζωγυρÝς. Παλαιüχωρα - Κουντοýρα - ΒιÝνα - λßμνη Κριοý - ΕλαφονÞσι - Χρυσοσκαλßτισσα. Τα ΕυρωπαúκÜ μονοπÜτια Ε4 & ΕΙ που περνοýν απü την Παλαιüχωρα, δßνουν την ευκαιρßα στους πεζοπüρους και ορειβÜτες να ανακαλýψουν Ýνα θαυμαστü κüσμο.
ΠΕΖΟΠΟΡΙΚΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ Ε4: Το Ευρωπαúκü μονοπÜτι Ε4 εßναι σηματοδοτημÝνο με ειδικÝς κßτρινες-μαýρες πινακßδες. Στην ΚρÞτη εισÝρχεται απü το ΚαστÝλλι ΚισσÜμου και περνþντας απü το ΕλαφονÞσι φτÜνει στην Παλαιüχωρα απü üπου μποροýμε να αρχßσουμε τις πεζοπορικÝς εξορμÞσεις μας. ΦΟΥΡΝΑΚΙΑ: Υστερομινωικüς οικισμüς
Στον δρüμο απü Παλαιüχωρα προς ΒουτÜ, 15-20 λεπτÜ με αυτοκßνητο, μετÜ το χωριü Κοντü κυνÞγι, δßπλα απü την εκκλησιÜ του αγßου Αντωνßου ξεκινÜει αγροτικüς δρüμος και Ýπειτα αρχαßο μονοπÜτι, σε πολλÜ σημεßα υπÜρχουν υπολεßμματα απü καλντερßμι ενþ σε αλλÜ εßναι λαξεμÝνο στον βρÜχο οποý κατÜ την παρÜδοση υπÜρχει η πατιÜ του διγενÞ.
Το μονοπÜτι ελεισεται στην κορυφÞ του υψþματος και χαρßζει στον επισκÝπτη εκπληκτικÞ θÝα, απü αριστερÜ στο φαρÜγγι του Σαρακινιþτη ποταμοý και απü δεξιÜ στο φαρÜγγι του πελεκανιþτη ποταμοý, τον χειμþνα και την Üνοιξη ακοýγεται και ο Þχος του νεροý
Λßγο πριν τα φουρνÜκια ο επισκÝπτης εχει την δυνατüτητα να απολαýσει τα üρνια που πετοýνε και φωλιÜζουν στη γýρο περιοχÞ
ΑμÝσως μετÜ συναντÜμε τους πρþτους λαξεμÝνους τÜφους που εßναι διÜσπαρτοι στην περιοχÞ, λüγω του σχÞματος τους η περιοχÞ εχει ονομαστεß φουρνÜκια, και το παραθýρι της βασßλισσας, μια τετρÜγωνη τρýπα στον βρÜχο που εκπλÞσσει με την τελειüτητα κοπÞς για την εποχÞ εκεßνη και προσφÝρει θÝα στο φαραγγι του πελεκανιþτη ποταμοý, υπολεßμματα ενüς υστερομινωικοý οικισμοý
100 μÝτρα περßπου απü τα φουρνÜκια βρßσκεται η βυζαντινÞ εκκλησιÜ του αγßου Γεωργßου με ωραßες τοιχογραφßες
Η διÜρκεια του περιπÜτου εßναι περßπου 20 λεπτÜ ανÜλογα με τον ρυθμü του περιπατητÞ
ΦΑΡΑΓΓΙΑ
ΣΑΜΑΡΙΑ Τι θα μποροýσαμε να γρÜψουμε για αυτü το μνημεßο της φýσης...
Εßναι το μεγαλýτερο φυσικü φαρÜγγι της Ευρþπης Ýχει ανακηρυχθεß προστατευüμενος Εθνικüς Δρυμüς, θεωρεßται μια απü τις πιο παρθÝνες και σπÜνιες περιοχÝς της Ευρþπης και εßναι βραβευμÝνο απü την ΕυρωπαúκÞ ¸νωση.
Βρßσκεται ανÜμεσα σε δýο βουνÜ ýψους 2500 και 2000 μ. Ýχει μÞκος 18 χλμ., ýψος που φτÜνει τα 500 μ. και στενüτερο σημεßο 3μ. Αρχßζει απü το Ξυλüσκαλο στο οροπÝδιο Ομαλοý και μετÜ απü μιÜ μαγευτικÞ διαδρομÞ που γεμßζει δÝος και Ýκσταση τον περιπατητÞ, καταλÞγει στην Αγßα Ροýμελη σε μια πεντακÜθαρη παραλßα με μαýρη Üμμο, στο Λυβικü ΠÝλαγος.
Στη μÝση της πορεßας υπÜρχει το χωριουδÜκι της ΣαμαριÜς που διαθÝτει τηλÝφωνο, ελικοδρüμιο, φαρμακεßο και αστυνομικÞ δýναμη.
Θα εßναι μια ξεχωριστÜ εμπειρßα να περÜσετε το φαρÜγγι της ΣαμαριÜς. Η διαδρομÞ δεν εßναι δýσκολη αν Ýχετε μÜθει να πεζοπορεßτε, και απü την παραλßα της Αγßας Ροýμελης η επιστροφÞ στην Παλαιüχωρα εßναι εýκολη με το καραβÜκι της γραμμÞς. ΑΝΥΔΡΟ Εßναι το πιü κοντινü στη Παλαιüχωρα φαρÜγγι. Προχωροýμε ανατολικÜ απü την Παλαιüχωρα παρÜλληλα με την ακτÞ και σε Ýνα χλμ. περßπου, πÜμε αριστερÜ προς το βοριÜ. Εδþ, πλÜú στην κοßτη ενüς μικροý ποταμοý, αρχßζει το φαρÜγγι του Ανýδρου. ¢γρια φýση μα πολý φιλικÞ. ¼ργιο πρασßνου με üλα τα δεßγματα της μεσογειακÞς βλÜστησης.
Τα φημισμÝνα βüτανα της ΚρητικÞς γης, το δßκταμο, η φασκομηλιÜ, η ρßγανη κ.α. συνυπÜρχουν αρμονικÜ με τα θαυμÜσια αγριολοýλουδα. Πολý ενδιαφÝρον τοπßο με μεγÜλη αισθητικÞ αξßα.
Στη διαδρομÞ θα συναντÞσετε μεγÜλη ποικιλßα βλÜστησης, σπÜνια ευωδιαστÜ αγριολοýλουδα και βüτανα. ΨηλÜ στα βρÜχια και στις απüτομες πλαγιÝς του φαραγγιοý, τα Κρι-Κρι τα μοναδικÜ ΚρητικÜ αγριοκÜτσικα, θα σας συντροφεýουν στην διαδρομÞ η οποßα εßναι 3'/2 με 4 þρες.
Αν δεν εßστε φανατικüς περιπατητÞς, χρησιμοποιÞστε το γραφικü αμαξητü δρüμο που περνÜει μÝσα απü το φαρÜγγι και καταλÞγει στο καταπρÜσινο χωριü ¢νυδρος, 4 περßπου χλμ. απü την Παλαιüχωρα. ΑΓΙΑ ΕΙΡΗΝΗ ΞεκινÜ σε υψüμετρο 550 μ. απü τον οικισμü "Αγßα ΕιρÞνη" και ýστερα απü 2,5 þρες διαδρομÞ, καταλÞγει στον παραλιακü οικισμü της Σοýγιας, ανατολικÜ της Παλαιüχωρας. ¸χει μÞκος 7,5 περßπου χλμ. και οι κατακüρυφες πλευρÝς του φτÜνουν σε πολλÜ σημεßα τα 500 μ. ýψος. Οργιþδης βλÜστηση απü ποþδη, θαμνþδη και δενδρþδη εßδη, αντιπροσωπευτικÜ της χλωρßδας της ΚρÞτης. Κυριαρχεß η Τραχεßα Πεýκη και ο ΠλÜτανος. Στην κοßτη Ýχουν φυτρþσει χιλιÜδες πλατÜνια. Οι πλαγιÝς του φαραγγιοý εßναι κατÜφυτες απü αιωνüβια πεýκα και τερÜστια αναρριχητικÜ που καλýπτουν τα βρÜχια σε μεγÜλο ýψος. Επßσης υπÜρχουν πολλÜ ενδημικÜ εßδη üπως ο Δßκταμος (origanum dictamus) που συναντÜται στα απüκρημνα πρανÞ και φασκομηλιÝς, ασπÜλαθοι, κυκλÜμινα, θÜμνοι, βüτανα κ. α. καθþς και πολλÜ σπÜνια εßδη χλωρßδας. Εßναι μßα πολý ενδιαφÝρουσα τοπογραφικÞ διαμüρφωση με 13 σπÞλαια και γεωλογικοýς σχηματισμοýς πολý υψηλÞς αισθητικÞς αξßας. ΚΑΛΟΓΗΡΟΣ Θεωρεßται παρθÝνο τοπßο χωρßς Ýντονα ßχνη ανθρωπογενοýς επßδρασης και πολý αξιüλογο. ΤΟΠΟΛΙΑΝΟ ¸να απü τα περßφημα φαρÜγγια της περιοχÞς εßναι και το Τοπολιανü που αρχßζει απü το χωριü ΚουτσοματÜδος. Ο δρüμος προς τον Κßσαμο περνÜει, -στριφογυρßζει μÜλλον- σýρριζα στο φαρÜγγι με εντυπωσιακÜ τοýνελ σκαμμÝνα στο βρÜχο και τα Τοπüλια εßναι σκαρφαλωμÝνα στην πλαγιÜ του φαραγγιοý, με Üφθονα νερÜ, καστανιÝς, ελιÝς, λεýκες και κατακüκκινες μπουκαμβßλιες. Το Τοπολιανü φαρÜγγι και η γýρω περιοχÞ εßναι Ýνα ακüμη πολý σημαντικü αξιοθÝατο και ενδιαφÝρων γεωλογικüς σχηματισμüς.
Αρχßζει απü τον οικισμü Αλιγþν Β.Δ. της Παλαιüχωρας και καταλÞγει στα ΚοντουδιανÜ του ΣασÜλου. ¸χει μÞκος 5 περßπου χλμ. με εντυπωσιακÜ κατακüρυφα πρανÞ και ελιγμοýς κατÜ μÞκος της κοßτης του. Η κýρια βλÜστηση αποτελεßται απü αεßφυλλα πλατýφυλλα, κουμαριÝς σε δενδρþδη μορφÞ, καστανιÝς και πολλÝς Üριες (quercus ilex L.) κυρßως στις υγρÝς περιοχÝς και στην κοßτη . Στο νομü Χανßων υπÜρχουν περισσüτερα απü 30 Üγρια φαρÜγγια που το καθÝνα Ýχει τη δικÞ του ομορφιÜ. Εκτüς απü αυτÜ που περιγρÜφονται, αναφÝρουμε ακüμα και τα φαρÜγγια του χωριοý ΠρασσÝς, του Καμπανοý, Πρßνε, ΑζωγυρÝ, ΚουστογÝρακου και της ΤρυπητÞς στη θÝση μεταξý Σοýγιας και Αγßας Ροýμελης.